پروژه مقاله تاثیر رقابت چاودار (Secale cereale) بر شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم(Triticum aesti
![برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید](http://www.icbc.ir/download.png)
پروژه مقاله تاثیر رقابت چاودار (Secale cereale) بر شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم(Triticum aestivum) تحت word دارای 4 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه مقاله تاثیر رقابت چاودار (Secale cereale) بر شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم(Triticum aestivum) تحت word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه مقاله تاثیر رقابت چاودار (Secale cereale) بر شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم(Triticum aestivum) تحت word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه مقاله تاثیر رقابت چاودار (Secale cereale) بر شاخص های رشد و عملکرد دو رقم گندم(Triticum aestivum) تحت word :
چکیده
به منظور بررسی شاخصهای رشد و عملکر ارقام گندم در رقابت با چاودار، آزمایشی به صورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار به صورت افزایشی در سال زراعی 1387-88 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل ارقام گندم الوند و سایسون با تراکم ثابت450 بوته در مترمربع و سطوح تراکم چاودار 0)، 20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بود. نتایج بررسی روند تغییرات سطح برگ، سرعت رشدمحصول، تجمع ماده خشک و عملکرد دانه در ارقام گندم نشان داد که بین تجمع ماده خشک و عملکرد دانه با شاخص سطح برگ گندم رابطه مثبتی وجود داشت و با کاهش شاخص سطح برگ در رقابت با سطوح تراکم چاودار، از تجمع ماده خشک و به دنبال آن سرعت رشد محصول و در نهایت عملکرد دانه کاسته شد. با افزایش تراکم چاودار، رقم الوند به دلیل ارتفاع بیشتر و زمان کمتر برای رسیدن به حداکثر سرعت رشد و شاخص سطح برگ، نسبت به رقم سایسون در تداخل با چاودار رقابت کنندهتر عمل کرد. کاهش عملکرد رقم سایسون تحت تاثیر رقابت با چاودار، بیشتر از رقم الوند بود و در تراکم 80 بوته چاودار در مترمربع، به میزان 44 درصد افت نشان داد. درصورتی که میزان کاهش عملکرد در رقم الوند 29/7 درصد بود. کلمات کلیدی: رقابت، شاخصهای رشد، چاودار، گندم.
مقدمه
آنالیزهای رشد گیاهی میتواند به عنوان عاملی برای نشان دادن توانایی رقابت گیاهان زراعی و علفهای هرز به کار رود .(1) راش و رادوسویچ((4بیان داشتند که تداخل بین گیاهان زراعی و علفهای هرز به وسیله پارامترهای آنالیز رشد مانند وزن خشک و ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ کانوپی، نسبت ریشه به شاخ و برگ و نسبت برگی بودن، میتواند مورد بررسی قرارگیرد. دونان و همکاران((1 در بررسی خود دریافتند که وزن خشک، سطح برگ و سرعت رشد بیشتر، در شروع فصل رشد باعث افزایش قدرت رقابتی جو در مقابل
892 اکوفیزیولوژی علفهایهرز
یولاف وحشی گردید. این پژوهش با هدف بررسی شاخصهای رشد دو رقم گندم با خصوصیات مرفولوژیکی متفاوت در تداخل با علفهرز چاودار انجام شد.
مواد و روش ها
آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار به صورت افزایشی در سال زراعی 1387-88 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل ارقام گندم الوند و سایسون با تراکم ثابت450 بوته در مترمربع و سطوح تراکم چاودار(0، 20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بود. بذور ارقام گندم با توجه به وزن هزار دانه و قوه نامیه، با تراکم مورد نظر به صورت کاملا یکنواخت در کرتهایی به مساحت 10/8 مترمربع و با فواصل ردیف 20 سانتیمتری به صورت دستی کشت شد. به طور همزمان بذور چاودار نیز با تراکم بالاتر از تیمارهای مورد نظر در بین ردیفهای کاشت گندم جاگذاری شد. در مرحله 3 الی4 برگی، بوتههای چاودار شمارش و با توجه به تراکم مورد نظر در صورت لزوم تنک گردید. به منظور مقابله با علف-هایهرز پهن برگ، در اوایل بهار از سم 2,4-D به میزان 1 لیتر در هکتار استفاده شد. نمونه برداریها از اواخر مرحله پنجهزنی گندم با فواصل 15 روز انجام شد. در هرمرحله با کوادراتی به مساحت 625 سانتیمترمربع (25×25) به طور تصادفی از نیمه بالایی هر کرت دو نمونه برداشت شد. نمونهها پس از تفکیک و اندازهگیری سطح برگ با دستگاه سطح برگ سنج مدل B-L-A971، در آون به مدت 48 ساعت در دمای 75 درجهسانتیگراد خشک و سپس توزین شدند. جهت محاسبه وزن خشک (TDM) ، شاخص سطح برگ (LAI) و سرعت رشد محصول (CGR) از فرمولهای زیر استفاده شد
CGR=(W2-W1)/((t2-t1)×GA) LAI=([LA1/GA]+[LA2/GA])/2
در این فرمولها CGR بر حسب گرم بر مترمربع در روز،W1 و W2 به ترتیب وزن خشک کل در نمونه برداری اول و دوم، LA1 و LA2 به ترتیب سطح برگ نمونه برداری اول و دوم، t1 و t2 به ترتیب زمان نمونه برداری اول و دوم و GA سطح نمونه برداری شده بر حسب مترمربع است. برای رسم نمودارها از نرم افزار Excel استفاده شد.
نتایج و بحث
نتایج تحقیق حاضر نشان داد که افزایش تراکم چاودار باعث کاهش سطح برگ گندم شد و بیشترین میزان این کاهش در مرحلهای که گیاه حداکثر شاخص سطح برگ را تولید کرد( مرحله گلدهی) مشهودتر بود (شکل.(1 در تراکم صفر چاودار، رقم سایسون سطح برگ بیشتری نسبت به رقم الوند داشت اما در شرایط رقابت با چاودار، سطح برگ آن نسبت به رقم الوند کاهش بیشتری نشان داد(شکل.(1 در هر دو رقم گندم با افزایش تراکم چاودار، شدت کاهش شاخص سطح برگ، کمتر بود. نورس و همکاران((2001 در توجیه این روند بیان کردند که افزایش تراکم علفهرز سبب افزایش رقابت درون گونهای آن و کاهش اثرات منفی بر گیاه زراعی شده است. با افزایش تراکم چاودار، رقم الوند به دلیل ارتفاع بیشتر و زمان کمتر برای رسیدن به حداکثر شاخص سطح برگ، نسبت به رقم سایسون رقابت کنندهتر عمل کرد و در تراکمهای40 تا 80 بوته چاودار تفاوتی در سطح برگ آن مشاهده نشد و همچنین در این تراکمها از شاخص سطح برگ بالاتری نسبت به رقم سایسون برخوردارگردید.
![برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید](http://www.icbc.ir/download.png)
- ۹۵/۰۶/۰۳